Stáří pneumatik a kdy vyměnit staré za nové

Myslíte si, že vaše pneumatiky mají neomezenou životnost? Pravda je taková, že pneumatiky mají svou omezenou životnost a pravidelná výměna je klíčová pro vaši bezpečnost i komfort během jízdy.

Stáři pneumatik a kdy vyměnit staré za nové

Pneumatiky jsou jediným bodem, který spojuje vaše auto se silnicí, a jejich stav má zásadní vliv na ovladatelnost a bezpečnost vozidla. Podívejme se, kdy je nejvhodnější čas na jejich výměnu.

Jak poznat, že je čas na výměnu pneumatik?

Řada řidičů se spoléhá pouze na hloubku dezénu, když zvažuje, zda pneumatiky stále dobře slouží. Nicméně kromě dezénu hraje důležitou roli také stáří pneumatiky. I když má pneumatika ještě dostatečný vzorek, s přibývajícími roky guma tvrdne a ztrácí své původní vlastnosti, čímž se snižuje její schopnost přilnavosti a pružnosti. Doporučuje se měnit pneumatiky zhruba po 6 letech od data výroby, bez ohledu na stav dezénu.

Hloubka dezénu: klíčový faktor pro bezpečnost

Minimální povolená hloubka dezénu pro letní pneumatiky je v České republice 1,6 mm, zatímco pro zimní pneumatiky platí minimální hloubka 4 mm. Dezén je zodpovědný za odvádění vody a udržování optimální přilnavosti na mokrém povrchu, a pokud se sníží pod tuto hranici, výrazně se prodlužuje brzdná dráha.

Pro kontrolu hloubky dezénu můžete použít speciální měřidlo nebo jednoduchou metodu s padesátikorunou. Pokud je vidět celý okraj mince vložený do drážky pneumatiky, je na čase pneumatiky vyměnit.

Stáří pneumatik – důležitější, než si možná myslíte

Směs gumy pneumatik stárne a postupně ztrácí svou pružnost a přilnavost, což znamená, že starší pneumatiky mohou ztratit své původní vlastnosti, aniž by byly výrazně opotřebované. Starší pneumatiky jsou také náchylnější k poškození, ať už při nárazech do obrubníků nebo při kontaktu s ostrými předměty na silnici.

Jak pneumatiky ovlivňují jízdní vlastnosti vozidla?

Kromě stáří a opotřebení pneumatik můžete z jejich stavu zjistit problémy s vozidlem. Nerovnoměrně sjeté pneumatiky mohou naznačovat špatnou geometrii náprav, problémy s tlumiči nebo jinými částmi podvozku. Pokud jsou pneumatiky opotřebované více na jedné straně, může být potřeba seřídit uchycení náprav. Podobně "oskákané" pneumatiky mohou upozorňovat na špatný stav tlumičů.

Poškozené pneu

Některé vady na pneumatikách mohou být viditelné pouhým okem. Pokud na povrchu pneumatiky zaznamenáte trhliny, boule, nebo jiné mechanické poškození, je na čase ji vyměnit. Taková poškození mohou vést k náhlému selhání pneumatiky, což je nebezpečné zejména při vysokých rychlostech.

Další faktory pro výměnu pneumatik

Kromě stáří a hloubky dezénu hraje roli i styl a frekvence jízdy. Řidiči, kteří často jezdí na delší vzdálenosti nebo po horších cestách, by měli kontrolovat stav pneumatik častěji. Mějte na paměti, že i když jezdíte méně často, pneumatiky stárnou i při skladování. Proto je důležité kontrolovat DOT kód na bočnici pneumatiky, který vám prozradí datum výroby.