Značení pneumatik na motorku

Plánujete pořízení nových pneumatik na motorku, ale nevyznáte se v různých označeních? Pomůžeme vám pochopit, co jednotlivé symboly znamenají a jak najít správné moto pneu.

Značení moto pneu

Označení moto pneu

Rozkrytí jednotlivých údajů si ukážeme na příkladu pneumatiky Metzeler Roadtec 01, oblíbené pro sportovně-cestovní motorky. Jeden z běžných rozměrů této pneumatiky je 120/70 ZR 17. Co jednotlivá čísla a znaky znamenají?

  • 120: Šířka pneumatiky v milimetrech.
  • 70: Výška bočnice pneumatiky, která je 70 % z její šířky.
  • ZR: Označení pro pneumatiku konstruovanou na rychlosti nad 240 km/h.
  • 17: Průměr ráfku v palcích.

Dále zde mohou být indexy zatížení a rychlosti. Například u pneumatiky s rozměrem 120/70 ZR 17 může být index zatížení 58 (maximální zatížení přibližně 250 kg) a rychlostní index W (maximální rychlost 270 km/h). Písmena TL (tubeless) značí, že pneumatika je bezdušová.

Užší moto pneu nabízí lepší ovladatelnost a rychlejší reakce na řízení, což je ideální pro jezdce, kteří preferují sportovní styl jízdy. Vyšší bočnice zase poskytuje větší komfort na nerovných cestách a lepší přilnavost při naklánění motorky.

DOT kód moto pneu

DOT kód je pro motorkáře stejně důležitý jako pro řidiče automobilů. Tento kód najdete na boku pneumatiky a poslední čtyři čísla udávají týden a rok výroby. Například kód 1023 znamená, že pneumatika byla vyrobena v desátém týdnu roku 2023. Je důležité vybírat pneumatiky, které nejsou příliš staré, aby byla zajištěna jejich optimální výkonnost.

Rozdíly mezi přední a zadní pneumatikou na motorku

U většiny motorek se rozměry předních a zadních pneumatik liší. Zadní moto pneu je často širší a nese označení R (Rear = zadní), zatímco přední pneumatika je užší pro lepší manévrování a má označení F (Front = přední). Správný rozměr vašich moto pneu najdete v technickém průkazu nebo v aplikaci eTechničák.

Homologace moto pneumatik

Pro bezpečný provoz na silnicích je nutné používat homologované pneumatiky, které jsou označeny písmenem E v kolečku a číslem (např. E8 pro Česko). Tento symbol potvrzuje, že pneumatika splňuje technické a bezpečnostní normy. Díky evropským dohodám můžete používat i pneumatiky s homologací z jiných zemí.

Značení moto pneu poskytuje klíčové informace, které vám pomohou vybrat správné pneumatiky pro vaši motorku. Dobrá volba pneumatik je zásadní pro vaši bezpečnost a jízdní komfort.