Životnost celoročních plášťů

Celoroční pneumatiky jsou stále oblíbenější volbou pro mnoho řidičů, protože umožňují pohodlnější a ekonomičtější řešení, než je střídání mezi letními a zimními pneumatikami. Avšak mnoho řidičů se ptá, jak dlouho tato pneumatika vydrží a jaký je reálný nájezd. V tomto článku se podíváme na životnost celoročních plášťů a zjistíme, jaký nájezd můžete očekávat.

Životnost celoročních plášťů

Celoroční pneumatiky jsou speciální typy pneumatik, které jsou určené pro celoroční provoz na silnici bez ohledu na počasí. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly dostatečnou trakci v různých povětrnostních podmínkách, včetně sněhu, deště i na suchu. Oproti zimním a letním pneumatikám jsou celoroční pneumatiky vyrobeny z materiálů, které jsou vhodné pro široký teplotní rozsah. Výhodou celoročních pneumatik je především to, že řidiči nemusí měnit pneumatiky v průběhu roku, což ušetří čas a peníze na přezouvání. Návštěvě pneuservisu se však nevyhnete, alespoň jednou za rok je potřeba zkontrolovat geometrii kol a stav podvozku.

Komu se vyplatí celoroční pláště?

Celoroční pneumatiky mohou být využity různými skupinami řidičů, zejména těmi, kteří nejezdí velké vzdálenosti a necestují každý týden do zasněžených hor. S celoročními pneumatikami ušetří nejvíc ti, kteří za celý rok najedou méně než 10 000 kilometrů. Takoví řidiči by totiž letní ani zimní pláště nesjeli na zákonný limit dřív než za pět let, kdy se obecně doporučuje pneumatiky kvůli stáří vyměnit.

Kilometrový nájezd celoročních pneumatik

Kilometrový nájezd se u celoročních pneumatik může lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou typ vozidla, styl jízdy, kvalita silnic a další podmínky. Ve výsledku tak není možné stanovit jednoznačnou odpověď na otázku, jaký je kilometrový nájezd u celoročních pneumatik. Nicméně, někteří výrobci uvádějí, že celoroční pneumatiky mají obvykle menší kilometrový nájezd než specializované letní nebo zimní pneumatiky.

U těch nejlepších modelů však může být nájezd až srovnatelný s klasickými letními nebo zimními pneumatikami. Je proto důležité sledovat stav pneumatik pravidelně a případně je včas vyměnit, aby byla zajištěna bezpečnost na silnici. Celoroční pláště od ověřených výrobců vám mohou podle odborníků a mnoha testů zajistit roční nájezd klidně i 90 000 kilometrů.