Zásady správného skladování pneumatik

Správné skladování pneumatik je klíčové pro jejich dlouhou životnost a bezpečnou jízdu. Pokud nevíte, jak správně skladovat pneumatiky, tak v tomto článku vám přinášíme užitečné tipy a postupy, jak správně skladovat pneumatiky a udržet je v dobrém stavu po celou dobu, kdy nejsou používány.

Zásady správného skladování pneumatik, jak správně skladovat pneumatiky

Skladování pneumatik v garáži je důležité pro prodloužení jejich životnosti a bezpečné používání v příští sezóně. Pokud si pneumatiky nepořídíte do speciálních pneuskladů, můžete je snadno uložit i v garáži. Skladovaní pneumatik je možné s disky nebo bez nich, přičemž se jejich poloha uskladnění musí lišit.

Jak skladovat pneumatiky s disky

Nejprve pneumatiky důkladně očistěte a osušte. Pokud na nich zůstane nečistota nebo vlhkost, mohou být poškozeny během skladování. Pneumatiky skladujte v suchém a chladném prostoru, při teplotě okolo 8-15 °C. Pokud jsou pneumatiky vystaveny přímému slunečnímu záření nebo vlhkosti, mohou se poškodit.

Není doporučeno skladovat pneumatiky s disky „na stojáka“. Místo toho je lepší skladovat pneumatiky s disky ve formě sloupců. Je vhodné občas vyměnit pořadí disků, aby se zabránilo deformaci pneumatiky. Pneumatiky bez disků můžete také zavěsit do vzduchu.

Jak skladovat pneumatiky bez disků

Pneumatiky bez disků je nejvhodnější skladovat vedle sebe na stojanu, aby se minimalizovala jejich deformace. Tento způsob skladování nezatěžuje pneumatiky vahou disků, takže jim nepřináší škodu. Pneumatiky s disky je možné také správně skladovat takzvaně „na stojáka“, tedy na sebe do komínku. Takto uskladněné pneumatiky je doporučeno občas pootočit, aby se zabránilo deformaci pod vlastní tíhou. Dále je důležité neklást na pneumatiky nic, aby se minimalizovala možnost další deformace, která by mohla vést k hlučnější jízdě.

Alternativní skladování pneumatik

Skladovat pneumatiky můžete také v pneuservisech. Zde máte skoro stoprocentní záruku, že pneumatiky nebudou poškozeny a v příští sezóně vám je opět nazují. Cena za sezónní uskladnění pneumatik se odvíjí především od velikosti disků a pohybuje se v rozmezí od 400 Kč do 1 000 Kč za celou sadu. V této ceně je obvykle zahrnuto i jedno mytí nebo prohlídka a ošetření - to závisí na konkrétním pneuservisu.