Z čeho se vyrábí pneumatiky

I když většina lidí denně používá pneumatiky, které jsou jedním z nejdůležitějších prvků vozidel, ovlivňujících především bezpečnost a výkon, jen málo z nás ví, z čeho jsou vyrobeny. V tomto článku se podrobněji podíváme na složení pneumatik a na proces jejich výroby.

Z čeho se vyrábí pneumatiky

Pneumatiky jsou vyrobeny z mnoha různých materiálů. Přesné složení a postup výroby jsou obvykle drženy v tajnosti výrobců pneumatik. Nicméně máme přibližnou představu o tom, z čeho jsou pneumatiky vyrobeny. Základním materiálem pro výrobu pneumatik je pryž. Přestože se pryž získává z přírodního kaučukovníku, v současnosti se většina pneumatik vyrábí z umělých hmot. Hlavními surovinami pro výrobu pryže jsou syntetický kaučuk, křemík, síra a různé chemikálie.

Pryž je v pneumatikách potřeba, protože umožňuje, aby pneumatika pružně odolávala tlaku a dokázala lépe pohlcovat vibrace a otřesy během jízdy. Všechny tyto materiály pro výrobu pryže jsou smíchány v určitých poměrech, zahřáty a rozmístěny na válcovacím stroji. Následně se směs vloží do forem, kde se vytvoří konečný tvar pneumatiky.

Kromě pryže se do pneumatik přidávají různé druhy textilií. Mezi tyto textilie patří například bavlna, nylon nebo polyester, které pneumatikám poskytují pevnost a odolnost. Pro výrobu pneumatik se používají také ocelové dráty, které jsou umístěny uvnitř pneumatiky, aby zajišťovaly stabilitu a pevnost. Vysokopevnostní ocel slouží k výrobě kordů a patních lan.

Vnější vrstva pneumatiky, která přichází do kontaktu s vozovkou, se nazývá dezén. Vzorek je navržen tak, aby poskytoval optimální přilnavost k povrchu vozovky za různých povětrnostních podmínek.

Co se dá vyrobit z pneumatik

Staré pneumatiky je možné dovést na místo zpětného odběru pneumatik, případně je nechat ekologicky zlikvidovat pomocí speciálního cutteru, který vytváří pryžové granule, které se dál využívají pro výrobu pryžových autokoberců, umělých trávníků nebo tartanu. Z pneumatik je možné také vyrobit kreativní věci, mezi které patří překážková dráha nebo prolézačka pro děti, zahradní nábytek, stolek, květináč či jiné zahradní ozdoby.