Stáří pneumatiky a kdy už je třeba plášť vyměnit?

Stáří pneumatik je důležitým faktorem, který ovlivňuje bezpečnost vozidla. Pneumatiky jsou jediným spojením mezi vozidlem a silnicí, a proto je důležité věnovat pozornost tomu, jak dlouho již pneumatiky slouží. Jak poznat stáří pneumatiky a kdy je potřeba je vyměnit? To jsou otázky, na které se budeme snažit v tomto článku odpovědět. Vysvětlíme, jak zjistit stáří pneumatik a na co je třeba dávat pozor, abyste se vyhnuli rizikům spojeným s používáním starých pneumatik.

Stáří pneumatiky a kdy už je třeba plášť vyměnit?

Staré pneumatiky mohou ztrácet své vlastnosti a mohou být méně účinné při brzděni a přilnavosti na vozovce. Proto je důležité vědět, jak poznat stáří pneumatiky a kdy je třeba je vyměnit za nové. Stáří pneumatik lze určit podle DOT kódu.

Co je DOT kód?

DOT kód (Department of Transportation code) je vyražen na bočnici každé pneumatiky a obsahuje informace o výrobci, rozměru a stáří pneumatiky. Poslední čtyři číslice DOT kódu udávají týden a rok výroby pneumatiky. První dvě číslice značí týden výroby, který je udáván v rozpětí od "01" do "53", a druhé dvě číslice pak udávají rok výroby. Například DOT kód "3718" by znamenal, že pneumatika byla vyrobena v 37. týdnu roku 2018. Díky tomuto označení můžete snadno zjistit, zda jsou vaše pneumatiky stále bezpečné a zda není čas je vyměnit za nové.

Jaké je maximální stáří pneumatik?

Životnost pneumatik závisí na mnoha faktorech, jako je četnost používání, podmínky skladování, styl jízdy a kvalita pneumatik. Všechny pneumatiky se opotřebovávají během používání a ztrácejí své pozitivní vlastnosti. Riziko pro řidiče může představovat také pneumatika, která po vizuální stránce vypadá stále dobře. Pokud pneumatiky dosáhnou určitého stáří nebo jsou poškozené, měly by být vyměněny bez ohledu na počet najetých kilometrů. Doporučuje se, aby pneumatiky byly vyměňovány každých 6 až 10 let, a to i tehdy, když vypadají dobře a mají dostatečnou hloubku dezénu.

Starou pneumatiku, kterou již není vhodné používat, můžete poznat podle ukazatelů:

  • Profil pneumatiky - pokud je pneumatika poškozená, nebo má nízký profil, může to být indikátorem, že je již opotřebovaná a potřebuje být vyměněna.
  • Vzhled gumy - pokud je pneumatika zdeformovaná nebo má trhliny, může to být známkou stáří a opotřebení.
  • Vzorek dezénu - minimální hloubka dezénu by měla být alespoň 1,6 mm. Pokud je hloubka dezénu menší, je potřeba pneumatiku vyměnit.
  • DOT kód - jak jsme již zmínili v předchozích odstavcích, na bočnici pneumatiky se nachází DOT kód, který nám umožňuje zjistit stáří pneumatiky.

V případě, že nejste si jisti, zda je pneumatika stále použitelná, můžete požádat odborníka v autoservisu, který vám pomůže s ověřením stavu pneumatiky.