Jak vybrat správné pneumatiky

Zimní počasí nám pomalu začíná klepat na dveře. Nepodceňujte bezpečnost a připravte se na zimu včas. Kvalitní zimní pneumatiky jsou základním prvkem pro bezpečnou jízdu v zimních měsících.

Letní pneumatiky: Kdy přezout?

Podle statistik Policie České republiky se počet dopravních nehod v zimních měsících výrazně zvyšuje. Velké procento těchto nehod je však také způsobeno právě nevhodným obutím vozidla. To znamená, že tisíce řidičů ročně zažijí nepříjemné a často nebezpečné situace právě kvůli tomu, že podcenili výměnu pneumatik. To se nám taktéž jednou potvrdilo i při naší osobní zkušenosti, když jsme jednou ráno vyjeli na silnici pokrytou ledem s letními pneumatikami.

Výběr správných pneumatik

Výběr správných pneumatik je pro zimní měsíce opravdu důležitý. Poradíme vám několik tipů, které mohou pomoci při výběru.

Zkontrolujte technický průkaz. Zde totiž zjistíte, jaký rozměr zimních pneumatik je vhodný pro váš vůz. Za nesprávný rozměr zimních pneumatik můžete dostat pokutu od Policie ČR, případně by se pojišťovna mohla cukat při vyplácení úhrady škody způsobené nehodou.

V techničáku si rovnou můžete také zkontrolovat správný rychlostní a nosnostní index. Ten udává maximální rychlost, kterou můžete s pneumatikou jet. Index nosnosti u dává maximální zatížení, které pneumatika unese. Vyberte pneumatiku se stejným indexem nosnosti, jako je uvedeno v technickém průkazu.

Zimní pneumatiky mají hlubší dezén s výraznými lamelami, které zajišťují lepší přilnavost na sněhu a ledu, přičemž minimální hloubka „zimního dezénu“ by měla být alespoň 4 milimetry. Pro lepší trakci a ovladatelnost je však dobré mít co nejvyšší vzorek.

Rozdělení pneumatik do tříd

Pneumatiky nejsou jen obyčejné pláště, jsou to boty vašeho auta. A stejně jako si vybíráme boty podle příležitosti, tak i pneumatiky musíme vybírat s ohledem na různé podmínky.

  • Ekonomická třída - levnější pneumatiky nemusí vždy znamenat špatnou volbu, ale je důležité zvážit i jejich vlastnosti a životnost. Hodí se zejména pro příležitostné jízdy na kratší vzdálenosti a jejich hlavní předností je výborná cena. Mezi favority v ekonomické třídě patří pneumatiky od výrobců Leao, Laufenn, Sava, Matador a Barum.
  • Střední třída - pokud hledáte vyvážený poměr mezi cenou a výkonem, je střední třída tou správnou volbou. Pneumatiky jsou vhodné pro každodenní použití i na delší cesty. Kumho, Hankook a Firestone jsou ve střední třídě skvělou volbou.
  • Prémiová třída - nejvyšší třída pneumatik, ve které výrobci uvádějí technologické novinky. Pokud chcete to nejlepší, co je v současné době na trhu a nevadí vám vyšší cena sáhněte po značkách Pirelli, Nokian, Bridgestone, Yokohama, GoodYear, Dunlop, Continental nebo Michelin.