Jak uskladnit pneumatiky v garáži

Pokud máte k dispozici garáž nebo jiné vhodné místo pro skladování pneumatik, můžete se vyhnout častým návštěvám pneuservisu a ušetřit si peníze. V tomto článku se podíváme na nejlepší způsoby, jak správně uskladnit pneumatiky v garáži, aby byly chráněny před poškozením a ztrátou kvality.

Jak uskladnit pneumatiky v garáži

Pneumatiky je nejlepší skladovat v suchém a chladném prostoru s teplotou mezi 0 a 25 stupni Celsia. Ideální teplota pro skladování pneumatik je kolem 15-20 stupňů Celsia. Je důležité, aby pneumatiky nebyly vystaveny slunečnímu záření, vysokým teplotám, vlhkosti a chemikáliím.

Vlhkost může způsobit korozi na discích a také snížit životnost pneumatik. Proto je dobré pneumatiky skladovat například v suché místnosti nebo je zavěsit na stěnu případně umístit na police.

Jak skladovat pneumatiky s disky

Pneumatiky s disky je vhodné skládat na sebe do „komínku“, aby nedocházelo k velké deformaci. Nejlepší je jednou za měsíc prohodit pořadí, ve kterém jsou na sobě poskládané. Tím se zabrání tomu, aby se jedna část pneumatiky deformovala víc než druhá. Odborníci nedoporučují skládat pláště s disky vedle sebe “na stojáka“. Tento způsob skladování může způsobit degradaci pneumatik a při opětovném použití mohou být hlučnější.

Jak skladovat pneumatiky bez disků

Pokud skladujete pneumatiky bez disků, je nejlepší je uskladnit na stojanech vedle sebe. Při skladování je důležité zajistit, aby pneumatiky nebyly v kontaktu s ostrými předměty nebo chemikáliemi, které by je mohly poškodit. Gumy bez disků můžete klidně skladovat vedle sebe takzvaně „na stojáka“. Jejich polohu čas od času prohoďte, aby nebyly deformované pouze na jedné straně.

Kde jinde uskladnit pneumatiky?

Pokud nemáte dostatek místa nebo bydlíte v bytové jednotce, kde je skladování pneumatik zakázáno kvůli jejich vysoké hořlavosti a obtížnému uhašení, můžete pneumatiky za drobný poplatek uskladnit v místním pneuservisu. Cena se pohybuje v rozmezí od 400 Kč do 1 000 Kč za celou sadu pneumatik. Cena se liší podle velikosti kol.