Jak dlouho vydrží pneumatiky a jak jejich životnost prodloužit

Životnost pneumatik není jasně daná. Ovlivnit ji můžete výběrem těch správných a kvalitních. A nezanedbatelný vliv má i styl vašeho řízení. Pojďme se podívat, jak životnost pneu můžete prodloužit.

Jak dlouho vydrží pneumatiky a jak jejich životnost prodloužit

Jak dlouho vydrží pneumatiky

Obecně můžeme říct, že jezdit s pneumatikami staršími než 6 let je riziko. Po uplynutí této doby může směs měnit svoje vlastnosti, zteřet a být náchylná k poškození. Ať chcete nebo ne, životnost zimních i letních pneumatik je po šesti letech prostě u konce.

Kvalitní pneumatiky nicméně vydrží spolehlivě sloužit delší dobu než levné modely. Pokud zvolíte ověřený produkt, můžete se těšit na společných 50-80 tisíc kilometrů. Nejlevnější pneumatiky v kombinaci s razantním jízdním stylem vám vydrží jen přibližně 15-20 tisíc kilometrů. Dá se tedy říct, že vyšší investice se vám může ve výsledku vyplatit. My vám pro ještě větší úsporu přidáme dopravu zdarma na všechny nabízené pneu.

Jak můžete životnost pneumatik prodloužit

Jak už jsme si řekli, není možné jednoznačně určit, jak dlouho vydrží zimní, letní nebo celoroční pneu. Nicméně je možné životnost pneumatik prodloužit správnou péčí a ohleduplným stylem řízení.

V první řadě byste měli mít v pořádku geometrii, aby se vám pneu sjížděly rovnoměrně. Pokud byste měli podvozek ve špatném stavu, gumy by se opotřebovávaly nestejnoměrně a mnohem rychleji. Svou roli hraje také správné nahuštění.

V zásadě platí, že čím plynulejší bude vaše jízda, tím méně budete opotřebovávat pneumatiky. Prudké rozjezdy nebo naopak brzdění vzorku neprospějí. Ani ostré řezání zatáček není ideální. Na hladkém asfaltu se to neprojeví tolik jako na hrubším povrchu. Proto byste například na modrých nebo červených pásech měli jezdit opatrně a plynule.