Dojíždění zimních pneumatik v létě: oblíbený nešvar českých řidičů

S blížícím se letním obdobím mnoho řidičů uvažuje o výměně svých zimních pneumatik za letní. Někteří však zvažují, zda je možné dojet na zimních pneumatikách až do konce jejich životnosti, aby ušetřili náklady na přezutí. V tomto článku se podíváme na rizika spojená s dojížděním na zimních pneumatikách v létě a zvážíme, zda se tato úspora vyplatí.

Dojíždění zimních pneumatik v létě: oblíbený nešvar českých řidičů

Zákonem sice dojíždění zimních pneumatik zakázáno není. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik by měla být alespoň 4 mm, zatímco u letních pneumatik se při kontrole policistou toleruje minimální hloubka dezénu pouhých 1,6 milimetrů.

Zimní pneumatiky mají speciální směs gumy, která je určena pro nízké teploty a sněhové podmínky. Při vyšších letních teplotách se tato směs měkne a ztrácí své vlastnosti, což může způsobit horší výkon pneumatiky a prodlouženou brzdnou dráhu. Navíc se zimní pneumatiky mohou více opotřebovávat a mohou se rychleji poškodit, což může vést k většímu riziku nehody. Proto se doporučuje v letních měsících používat pneumatiky určené pro letní podmínky, které mají jinou směs gumy a zvládnou lépe vyšší teploty a suchý povrch vozovky.

Měkký dezén

Dezén zimních pneumatik je určen do nižších teplot, jeho směs je tudíž měkčí oproti té letní. Obměněný je taktéž vzorek, který disponuje více lamelami a kvůli toho se pneumatika může více ohřívat. Během brzdění a jízdy v zatáčkách může auto začít na měkkých zimních pneumatikách plavat a podvozek se chová nepředvídatelně. Tento problém se postupně zhoršuje s nástupem léta a přibývajícími teplotami.

Takto chovající se pneumatika taktéž prodlužuje brzdnou dráhu, která může být až o 20 % delší. Dojíždění na zimních pneumatikách může být velmi riskantní i při jedné letní bouřce, kdy voda na silnici může vytvořit vrstvu a způsobit nebezpečné podmínky na vozovce. Zimní pneumatiky totiž neumí odvádět vodu tak dobře, jako její letní sestry. Zimní pláště jsou navrženy do sněhu a na led, s vodou si tak hravě neporadí.

Rozhodně dojížděním neušetříte

Dojížděním zimních pneumatik v létě suma sumárum rozhodně neušetříte a ani vám neposkytnou dostatečnou úrovně bezpečnosti. Auto na zimních pneumatikách má vyšší spotřebu, horší brzdnou dráhu, pneumatiky se rychleji se sjíždí, jsou hlučnější a zvyšuje se riziko aquaplaningu. Máte-li zájem o úsporu peněz při zachování bezpečnosti, můžete zvážit investici do celoročních pneumatik.