Datum výroby pneumatiky

Datum výroby pneumatiky může být pro mnoho řidičů záhadou a mnozí nevědí, jak poznat, jak staré jsou jejich pneumatiky. Pneumatiky jsou klíčovou součástí každého vozidla a správná péče o ně může prodloužit jejich životnost. Mezi důležité faktory, které ovlivňují kvalitu pneumatik, patří i datum výroby. V tomto článku se podíváme na to, a jak lze určit datum výroby pneumatiky.

Datum výroby pneumatiky

Proč je důležité vědět datum výroby pneumatiky

Především proto, že pneumatika není věčná a po určité době se může stát nebezpečnou pro řidiče. Pneumatiky jsou vystaveny různým podmínkám, jako jsou teplo, chlad, slunce, voda, kyseliny, oleje, soli a mnoho dalšího. Tyto faktory mohou mít vliv na stav a kvalitu pneumatiky, což může vést ke ztrátě přilnavosti a dalším problémům na silnici.

Při koupi nových pneumatik pro své vozidlo byste měli věnovat pozornost nejen správnému rozměru, ale také datum výroby. Každá pneumatika má své datum výroby, které se nachází na její bočnici a je vyjádřena DOT kódem. DOT kód (Department of Transportation code) obsahuje informace o výrobním závodě, velikosti pneumatiky, datu výroby, výrobním procesu a další důležité informace o pneumatice. Datum výroby pneumatiky se skládá ze čtyř čísel. Pneumatiky, které byly vyrobeny před rokem 2000, se vyjadřovaly pomocí tří čísel.

Co znamenají čísla výroby pneumatiky

První dvě číslice označují týden výroby a další dvě číslice označují rok výroby. Například pokud je na boku pneumatiky označení 0419, znamená to, že pneumatika byla vyrobena ve 4. týdnu roku 2019, pokud na pneumatice najdeme kód 3716 znamená to, že pneumatika byla vyrobena ve 37. týdnu roku 2016.

Skladování pneumatik

Měli bychom si také uvědomit, že pneumatiky mohou být skladovány několik let před tím, než se dostanou do prodeje. Pokud si tedy koupíme novou pneumatiku, která je už několik let stará, může to mít negativní dopad na bezpečnost na silnici. Proto je důležité se podívat na datum výroby pneumatiky před nákupem a vybírat co nejnovější pneumatiky. Je důležité mít na paměti, že pneumatiky mají omezenou životnost, která je ovlivněna různými faktory, jako jsou teplotní výkyvy, vystavení UV záření, skladování a mnoho dalšího.

Významní výrobci pneumatik společně s nezávislými organizacemi se dohodli, že pokud budete uchovávat pneumatiky ve stínu a suchu při konstantní teplotě 15 °C, mohou vydržet až 5 let. Ale ruku na srdce, kdo dokáže vytvořit pro své pneumatiky konstantní ideální podmínky? Michelin ve svém oficiálním dokumentu udává, že 1 rok skladování pneumatiky odpovídá 3 týdnům používání. O tom, jak správně skladovat pneumatiky si můžete přečíst v našem článku.