Co znamenají rozměry pneumatik

Označení rozměrů pneumatik najdete na každé z nich. Na první pohled se může řada čísel a písmen, které na bočnici najdete jevit jako náhodná, nicméně každý znak má svůj význam, který označuje některý z parametrů pneumatiky.

Co znamenají rozměry pneumatik

Jak vybrat vhodné pneumatiky

Před samotným výběrem byste měli zjistit vhodné rozměry pneumatik pro váš vůz v technickém průkazu. Podle zjištěných údajů je pak třeba se řídit při hledání vhodné sady gum. Pokud byste zvolili nevhodné, nejen že by neseděly na kola, ale zároveň byste mohli dostat pokutu za nesprávný rozměr pneumatik.

Označení rozměrů pneumatik

Jak zjistit rozměry konkrétních pneumatik? Jednoduše. Podívejte se na jejich bočnici a pak si kód, který tam najdete, podle našeho návodu jednoduše rozklíčujte.

Rozměry pneumatik najdete zapsané vždy ve stejném tvaru. Pojďme se na něj podívat.

  1. Šířka pneumatiky - určuje šíři v milimetrech.
  2. Profilové číslo - to u rozměru pneumatik vyjadřuje poměr výšky pláště k jeho šířce a uvádí se v procentech.
  3. Konstrukce pneumatiky - toto označení udává směr vnitřních vláken v pneumatice. U většiny gum pro osobní vozy zde najdete písmeno R, případně se můžete setkat i s písmeny ZR.
  4. Průměr ráfku - je uváděn v palcích a musí být shodný s vnitřním rozměrem pneumatik.
  5. Nosnostní index pneu - číslo označuje kategorii, do která guma daná spadá.
  6. Rychlostní index pneu - kategorie indexu rychlosti pneu jsou značeny písmenem. Její minimální hodnota musí odpovídat té, která je uvedená v technickém průkazu.
  7. Poslední kombinace písmen určuje, zda se jedná o pneumatiky bezdušové nebo dušové.

Jak jste si jistě všimli, všechny údaje nejsou uváděny v centimetrech. Chcete-li znát rozměry pneumatik v cm, stačí využít převodník rozměrů, který můžete najít i volně online nebo tabulku rozměrů pneumatik. Podle ní pak rozměry pneu jednoduše přepočítáte.

Na co dbát při výběru pneu

Při výběru pneumatik byste kromě vhodných rozměrů měli brát v potaz i jejich kvalitu. Můžete se řídit například nezávislými testy. Ty vám prozradí, jak si které pneu ve skutečnosti vedou. Sáhnout po těch nejlevnějších se většinou nevyplatí. Pokud chcete při pořízení nových gum přesto ušetřit, bude lepší využít naši nabídku dopravy zdarma, kterou nabízíme ke všem produktům.