Celoroční pneu - výhody a nevýhody

V posledních letech se stávají celoroční pneumatiky stále populárnější volbou pro řidiče. Jsou však skutečně tak výhodné, jak se tvrdí, nebo je stále lepší mít zvláštní letní a zimní pneumatiky? V tomto článku se podíváme na výhody a nevýhody celoročních pneumatik a zodpovíme otázku, zda jsou pro vás správnou volbou.

Celoroční pneu - výhody a nevýhody

Celoroční pneumatiky jsou pláště, které jsou navrženy tak, aby se dobře chovaly na silnici v různých podmínkách a po celý rok. Kombinují prvky letních i zimních pneumatik. Celoroční pneumatiky mají měkčí směs gumy a větší počet lamel než letní pneumatiky, což zajišťuje lepší trakci na mokrém povrchu. Zároveň mají větší části běhounu než zimní pneumatiky, což zlepšuje ovladatelnost a brzdný výkon na suchých cestách. Celoroční pneumatiky jsou vhodné pro řidiče, kteří chtějí jedny pneumatiky, které mohou používat celý rok, bez nutnosti měnit je v zimě a v létě. Celoroční pláště se však hodí pouze do mírného období, do extrémní zimy a do hor je raději neberte. Nyní se podíváme na pár výhod a nevýhod celoročních pneumatik.

Výhody celoročních plášťů

Ušetřené peníze

Jednou z největších výhod je, že řidič nemusí dvakrát ročně měnit pneumatiky, což ušetří čas i peníze. Ušetří také za skladování druhé sady plášťů.

To ticho

Celoroční pláště jsou dle uživatelů obvykle tišší, oproti zimním pneumatikám. Je to dáno především tím, že jsou celoroční pneumatiky měkké a tím se přizpůsobí většině povrchů vozovek.

Nevýhody celoročních pneu

Nižší výkon v extrémních podmínkách

I když jsou celoroční pneumatiky navrženy tak, aby zvládly různé klimatické podmínky, nejsou ideální pro extrémní podmínky, jako jsou silné sněžení, led nebo vysoké letní teploty. Specializované letní a zimní pneumatiky vám pro tyto podmínky nabídnou lepší výkon.

Servisu se nevyhnete

Nejedná se přímo o nevýhodu celoročních pneumatik, avšak byste měli mít na paměti, že do servisu nejezdíte primárně jen kvůli přezouvání. Minimálně jednou za rok je třeba také zkontrolovat geometrii a stav podvozku - a to i když máte celoroční pneu.

Vyšší cena

Celoroční pneumatiky jsou obvykle dražší než pneumatiky letní a zimní.

Nižší životnost

Protože jsou určeny pro celoroční použití, celoroční pneumatiky se mohou opotřebovat rychleji než letní nebo zimní pneumatiky. Mohou se více opotřebovávat na horkých površích, jako jsou asfaltové silnice v létě, protože jsou svou směsí měkčí oproti letním gumám.